Mens en Dier: De Suikereekhoorn

Welk dier zien wij hier?

We kijken hier naar Suikereekhoorns (Petaurus Breviceps), maar de meeste mensen kennen deze dieren onder hun Engelse naam: Sugar Gliders.

De Nederlandse naam kan verwarring veroorzaken, aangezien het geen eekhoorns zijn. Ze behoren namelijk tot de orde Diprotodontia (klimbuideldieren) en komen van nature alleen voor in Australië en Nieuw-Guinea.

Een leuk weetje over deze buideldieren is dat hun buidel verticaal is geplaatst, in tegenstelling tot de meeste andere buideldieren waarbij de buidel horizontaal zit.

Vertel iets meer over uw dier

Suikereekhoorns leven in grote groepen van wel twaalf dieren, waarbij de rangorde wordt bepaald door geur. Met speeksel en geurklieren markeren ze hun territorium. Deze taak wordt voornamelijk door de mannetjes uitgevoerd. Daarom hebben mannetjes extra geurklieren: één op de borst en één op de kop. Hieraan kun je ze ook goed herkennen.

Je vindt suikereekhoorns voornamelijk in regenwouden, wat hun favoriete leefgebied is. Toch kun je ze ook tegenkomen in andere bosrijke gebieden, zoals natte en droge eucalyptusbossen en wouden. In deze gebieden zijn ze s’ nachts druk opzoek naar boomsappen, insecten en stuifmeel.

In welk gebied en land ze precies voorkomen, hangt af van de ondersoort. Er leven drie ondersoorten in Australië en vier in Nieuw-Guinea, die bovendien in verschillende kleurslagen kunnen voorkomen. Hier leven ze meestal 6 tot 9 jaar, terwijl ze in gevangenschap tot wel 12 jaar kunnen leven.

Wat je misschien niet zou verwachten van zulke kleine diertjes – hun lichaam is 16 tot 21 cm lang, met een staart van vergelijkbare lengte – is dat ze erg vocaal zijn. Ze maken verschillende geluiden voor verschillende situaties. Zo kunnen ze blaffen als ze bang zijn, of mopperen als ze ergens niet mee eens zijn. Bovendien kunnen ze tot wel 60 meter zweven, waarbij ze met hun staart sturen.

Vertel over uzelf

Hoewel ik nog veel meer over deze dieren zou kunnen vertellen, laat ik het hier voor nu bij en vertel ik kort iets over mezelf. Ik ben altijd al met dieren bezig geweest en heb daarom gekozen voor een opleiding in de dierensector.

Door mijn lange ervaring met bijzondere dieren kwam ik in contact met deze ontzettend leuke en interessante diertjes. Al zes jaar verzorg ik suikereekhoorns met veel plezier, en ik blijf dit met enthousiasme doen zolang het mogelijk is.

Wat zou u tegen mensen willen zeggen die deze diersoort overwegen?

Ik wil iedereen één belangrijke tip meegeven: koop nooit zomaar een dier – welk dier dan ook. Lees je goed in en denk goed na of je het dier alles kunt bieden wat het nodig heeft. Zorg dat het natuurlijk gedrag kan vertonen en een leven zonder stress kan leiden

Waarom steunt u stichting animalia?

Dat is ook de reden waarom ik de stichting Animalia steun. Er moeten regels komen om de leefomgeving van dieren die we thuis houden te verbeteren, in plaats van het simpelweg verbieden van bepaalde diersoorten.


Heeft u ook een bijzonder dier, als hobby of professioneel, dat wij onder de aandacht mogen brengen?

Neem dan contact met ons op via Facebook messenger of email info@stichtinganimalia.nl