Welk dier zien wij hier?

We zien hier vier Savannah katten (Felis catus × Leptailurus serval) van de 1e, 2e, 3e en 4e generatie.
De Savannahkat is een kattenras ontstaan uit kruisingen van een serval met een gedomesticeerde kat. In 1986 kruiste een fokker een Serval met een Siamese kat, wat leidde tot de geboorte van de eerste Savannahkat ter wereld. Het ras is daarna verder ontwikkeld door andere kattenrassen in te mengen, zoals de Egyptische Mau, Ocicat, Oosterse Korthaar en zelfs de Europese Korthaar. In 2012 is het ras volledig erkend door TICA en mogen volbloed Savannahs meedoen aan kattenshows.
De ontwikkeling van het ras heeft als doel een slank gebouwde, atletische en exotisch uitziende kat te creëren met een sociaal en gedomesticeerd karakter. Aangezien de Serval zelf al goed te domesticeren is en (mits goed opgevoed en gesocialiseerd) sociaal gedrag naar mensen vertoont, komen de sociale eigenschappen van de Serval voorouder nog steeds in positieve zin tot uiting in het ras.
Tot en met de 4e generatie (F1 t/m F4) na de Serval voorouder wordt de Savannahkat als hybride beschouwd. Vanaf de 5e generatie is de Savannahkat een volledig gedomesticeerd en volwaardig kattenras. De 1e generatie, de directe kruising met een Serval ouder, is doorgaans de grootste en zal nog redelijk wat Serval eigenschappen vertonen in uiterlijk en karakter.
Naarmate de nazaten verder van de Serval af staan, nemen deze kenmerken snel af. Dit is onder andere te zien aan de ocelli, een van de meest herkenbare kenmerken van de Serval. Ocelli zijn de witte met zwart omlijste markeringen op de achterkant van de oren die de illusie van ogen geven. Deze markeringen dienen om roofdieren af te schrikken die van achteren aanvallen. Deze zullen met iedere generatie fors vervagen, evenals de grootte van de kat die afneemt.
Savannah katten zijn energieke, sociale en bijzonder loyale katten. Ze hechten zich sterk aan hun familie en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Zoals met ieder energiek ras hebben ze behoefte aan ruimte, persoonlijke aandacht en zowel mentale als fysieke stimulatie.
Deze katten worden ook weleens “de honden onder de katten” genoemd vanwege hun sociale en avontuurlijke karakter. Ze zijn graag bij hun eigenaar en velen vinden het leuk om mee naar buiten te gaan aan een tuigje. Het is niet ongebruikelijk dat ze ervan houden met water te spelen, commando’s leren en speeltjes apporteren. Voor iemand of een gezin met voldoende tijd en ruimte zijn het geweldige gezelschapsdieren.
De meest voorkomende kleur bij Savannahs is de “black spotted tabby”, een zwart of bruin gestipt patroon over het gehele lichaam met een lichter bruine ondervacht. Er komen echter ook andere kleuren voor, zoals onder andere zilver, snow, smoke en melanistisch.
Vertel iets meer over uw dier
Ik heb even getwijfeld welke kat hier voor te stellen aangezien we drie Savannah katten hebben (F1, F2 en F3). De eerste generatie is doorgaans de meest spectaculair uitziende Savannah, maar omdat deze daarmee ook het meest wordt weergegeven en besproken, weten veel mensen niet dat dit niet per definitie representatief is voor het merendeel van het ras. De Savannahkat is een redelijk zeldzaam ras en hiervan is slechts een klein percentage F1. De meeste generaties komen voor vanaf de 3e-4e generatie.
Daarom stel ik hier links op de foto CatVision June Buni (F3) voor, oftewel Juney, met op de achtergrond haar moeder Solei (F2). Juney is een derde generatie Savannahkat van elf maanden oud. Wij hebben juni in 2024 samen gefokt met onze dierbare vriendin en mentor Evelyne van CatVision Savannahs en besloten al snel dat ze bij ons zou blijven.
June is een ontzettend lieve en sociale Savannah poes met een enorme liefde voor het leven en haar familie. We noemen haar vaak grappend “honeybadger” omdat ze werkelijk nergens van onder de indruk is en met haar onverstoorbare uitstraling van zelfvertrouwen, focus en charme alles voor elkaar krijgt wat ze wil.
Het is een ontzettend mooie ervaring om haar te zien opgroeien, van hulpeloos pasgeboren kitten tot prachtige jonge poes.
Vertel over uzelf
Na 15 jaar honden te hebben gehouden wilde ik zo’n 10 jaar geleden graag een kat. Mijn toenmalige partner, een zogenoemde hondenpersoon, liet me op een gegeven moment een website zien waarop de Savannahkat werd omschreven, met de opmerking: “Als je dan toch zo graag een kat wilt, dan wordt het zo een.” Des te meer ik me verdiepte in het ras, des te enthousiaster ik werd. Na gesprekken met verschillende fokkers verwelkomden we een paar maanden later mijn eerste Savannah kat: een F4 kater genaamd Amani. Mijn toenmalige partner is allang uit beeld, maar de Savannahs zijn er nog steeds!
In de afgelopen jaren heb ik mijn kennis over het ras, maar ook over katten en kattengedrag in het algemeen, zo veel mogelijk uitgebreid. Schrijven en fotografie zijn hobby’s van me, en ik beleef veel plezier aan het delen van onze bijzondere katten met de wereld. Daarbij probeer ik altijd de kans te benutten om enerzijds een genuanceerd beeld van de Savannahkat naar buiten te brengen en anderzijds het verantwoord houden van deze katten, met name de hogere generaties, te stimuleren.
Wat mij aan het ras blijft fascineren is hun intelligentie en hun vermogen om hechte banden met hun verzorgers te vormen. Vooral met onze F1 heb ik een bijzonder hechte band, met een mate van vertrouwen die bijna absoluut lijkt. Het houden van hoge generaties zoals de F1 vraagt tijd en aandacht, vanwege hun gevoelige karakter en hun sterke binding aan een select aantal personen.
In 2021 verwelkomden we onze F2 poes Solei, met de intentie om zeer kleinschalig Savannah katten te fokken. In juni 2024 werd onze lieve F3 June geboren. Het was een droom die uitkwam, maar helaas ook een droom die kort daarna eindigde door de invoering van de positieflijst, waarmee jaren van voorbereiding en vooruitkijken in één klap werden tenietgedaan.
Wat zou u tegen mensen willen zeggen die deze diersoort overwegen?
Zoals met ieder dier is het ontzettend belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je het in huis haalt. Dieren zijn van ons afhankelijk, van onze kennis en onze toewijding. Daarom is het essentieel om te weten of het dier, de soort of het ras goed in je leven past en hen het leven kan bieden wat ze verdienen.
Op dit moment zijn in Nederland de 1e tot en met 4e generatie Savannah katten verboden om te houden. Vanaf de 5e generatie wordt de Savannahkat beschouwd als een gedomesticeerde kat en gelden geen restricties. Gek genoeg beschouwen stamboeken de Savannah kat al volbloed en gedomesticeerd vanaf de 4e generatie, dus ze zijn wel op kattenshows te zien.
In principe zijn alle generaties Savannah katten goed te houden, mits er rekening wordt gehouden met hun behoeften en eigenschappen. Zoals bij ieder dier geldt dat ze in je leven en leefomstandigheden moeten passen. Je haalt tenslotte ook geen actief hondenras in een klein eenkamerappartement zonder voldoende beweging. De vroege generaties zijn doorgaans eenkenniger, gevoeliger voor verandering en meer gebaat bij routine. Voor de latere generaties is de verzorging grotendeels gelijk aan die van andere kattenrassen, met een sociaal en actief karakter dat vergelijkbaar is met andere energieke kattenrassen.
Het is niet toegestaan om Savannah katten t/m de 4e generatie vrij buiten te laten lopen, maar ook voor latere generaties is het niet aan te raden, aangezien ze zichzelf door hun onderzoekende en avontuurlijke karakter nog weleens in de problemen kunnen brengen. Savannahs vinden het fijn om een ren te hebben om buiten te zijn, maar gedijen ook goed als binnenkatten, mits de woning ruim genoeg is en er voldoende stimulans geboden wordt.
Waarom steunt u stichting animalia?
De Savannahkat neemt een unieke plaats in in de discussie over de positieflijst. Dit komt doordat de Nederlandse overheid voor hun binnenlandse beleid de CITES classificering heeft overgenomen, met als resultaat dat hybriden (tot en met de 4e generatie) 100% gelijk worden gesteld met de Afrikaanse Serval.
Een handelsverdrag heeft natuurlijk niets te maken met het fysieke voorkomen, het karakter of de houdbaarheid van het dier op zich. Een serval kan vijftien kilo of meer wegen. Onze F3 Savannah weegt vier kilo. Er heeft geen onderzoek plaatsgevonden, ze zijn simpelweg klakkeloos onder de serval geschaard. Dit is een ontzettend onrechtvaardig besluit, gebaseerd op generalisatie en onderbuikgevoelens en staat in geen enkele verhouding tot de werkelijkheid. Tot op de dag van vandaag maakt dit me erg verdrietig en boos.
Ik steun Stichting Animalia van harte omdat ze opkomen voor alle dieren en hun eigenaren die het slachtoffer zijn geworden of gaan worden van deze verboden. Het lijkt er steeds meer op dat het antwoord van Nederland op alles wat niet wordt begrepen of als “moeilijk” wordt beschouwd, een verbod lijkt te zijn. Waar we ooit een tolerant en vooruitstrevend land leken, lijkt schijnbare politiek en maatschappelijke correctheid een doel op zich geworden in plaats van een middel.
De stichting is een frisse wind in een landschap waar de tendens steeds vaker lijkt te zijn te mopperen en vervolgens het hoofd te buigen en iedere verandering te slikken voor wat het is. In onze huidige maatschappij waar slechts één stroming gehoord wordt, waar de nuance en rede vaak het onderspit delft en waar vooringenomenheid de boventoon beheerst, biedt Stichting Animalia een krachtig tegengeluid.
Ik hoop van harte op succes in de rechtszaak tegen de positieflijst zodat er recht wordt gedaan aan zowel de realiteit als de mensen wiens leven om hun dieren draait. Ik hoop ook op meer nuance in het publieke en politieke debat, met ruimte voor kennis, ervaring en open dialoog. En, ik hoop dat de focus verschuift van onzinnige verboden naar het ontwikkelen van praktische, diervriendelijke houderijrichtlijnen die bijdragen aan het welzijn van alle dieren.
Want uiteindelijk zijn kennis, toewijding en zorg niet meetbaar in generaliserende classificaties, maar uiten zich in de eeuwenlange relatie tussen mens en dier.
Heeft u ook een social media account?
F3 June en F2 Solei (links) House of Mauw
Andere weergegeven katten:
F1 Aziri (rechtsboven) Petra Warmerdam, Felis Savannah
F4 Reva (rechtsonder) Evelyne Beek, Cattery CatVision Savannahs
Heeft u ook een bijzonder dier, als hobby of professioneel, dat wij onder de aandacht mogen brengen?
Neem dan contact met ons op via Facebook messenger of email info@stichtinganimalia.nl