Welk dier zien wij hier?

De Japanse nachtegaal (Leiothrix lutea), wie kent hem niet? Wat betreft insecteneters één van de beste keuzes om mee te beginnen en niet zonder reden.
Vertel iets meer over uw dier
aten we beginnen met het uiterlijk, mooie roodtinten op de snavel en vleugels. Een geel/oranje borst en zwarte kraalogen die alles nauwlettend in de gaten houden en precies door hebben wanneer er iets lekkers te halen valt. De pop en man verschillen weinig van elkaar, de man is in de regel iets intensiever gekleurd en heeft een staart die iets breder uitloopt dan bij de pop en iets zwarter gekleurd is op de rand. Het duidelijkst zie je het verschil in zang dat alleen door de man ten gehore wordt gebracht de pop houdt het bij een simpele roep.
Japanse nachtegalen vinden hun oorsprong in een breed gebied van Azië waarbij er een grote variatie in temperaturen is. Dit maakt de Japanse nachtegaal misschien wel zo geschikt voor ons klimaat, want deze tropische vogel is erg gehard en vraagt geen bijverwarming.
Vertel over uzelf
Mijn eerste ervaring met Japanse nachtegalen dateert ergens begin jaren 90. De eigenaar van een feestschuur waar we regelmatig een familiefeestje hielden, had een volière waarbij hij de Japanse nachtegalen tijdens de kweek los liet vliegen in het bos om te foerageren. Een prachtig gezicht en aangezien er destijds nog spraak was van import was er ook weinig angst om ze eventueel kwijt te raken (rond de 15 gulden voor een exemplaar).
Ik blijf dit nog steeds een prachtig plaatje vinden en nu ik zelf in een bosrijke omgeving woon lonkt het weleens om de vogels vrij te laten foerageren, maar er is ook dat stemmetje in m’n hoofd die denkt aan het risico van faunavervalsing en misschien het creëren van een probleem.
Wat zou u tegen mensen willen zeggen die deze diersoort overwegen?
De meeste lezers zullen al bekend zijn met de Japanse nachtegaal en zullen kunnen beamen dat de aanschaf van een koppeltje nooit tot een teleurstelling zal leiden. Nee het is niet de meest opvallende vogel qua kleurenpracht en het is misschien niet de meest uitdagende soort om te houden, maar soms is het niet verkeerd om hetgeen te waarderen wat misschien een tikkeltje ‘gewoontjes’ is. Je weet bij de Japanse nachtegaal dat je een actieve vogel in je volière hebt vliegen die er leuk uitziet, een mooie zang heeft en erg vertrouwd kan raken aan zijn/haar verzorgers.
Waarom steunt u stichting animalia?
Dit is ook de reden dat ik voor dit stukje heb gekozen voor de Japanse nachtegaal. Hoelang mogen we deze prachtige vogel nog houden in onze volières? Is het niet de positieflijst voor vogels waar men steeds luider over spreekt dan is het wel de dreiging van Europese rode lijst waarop momenteel de Treurmaina te vinden is aangezien deze zich in Zuid-Europa heeft gevestigd en potentieel invloed kan hebben op de inheemse soorten. Staat de Japanse nachtegaal hetzelfde lot te wachten? En hoe zit het met mijn reptielen? En mijn kinderen, mogen zij nog een dier houden die wat dichter bij de natuur staat en niet volledig is gefokt naar de behoefte van de mens?
Al die vragen waren voor mij reden om me actief in te zetten als vrijwilliger voor Stichting Animalia. Een stichting die niet één bepaalde groep van dierhouders vertegenwoordigd, maar zich inzet voor alle liefhebbers! Een stichting die de potentie heeft om door te kunnen groeien tot een formaat waarbij ze niet meer om ons heen kunnen en we een bepalende factor kunnen zijn in het vormen van beleid. Als we met z’n allen ons steentje blijven bijdragen hoop ik dat we nog vele jaren van onze liefhebberij mogen genieten. steentje blijven bijdragen hoop ik dat we nog vele jaren van onze liefhebberij mogen genieten.
Heeft u ook een bijzonder dier, als hobby of professioneel, dat wij onder de aandacht mogen brengen?
Neem dan contact met ons op via Facebook messenger of email info@stichtinganimalia.nl