Welk dier zien wij hier?

Bennett’s Wallaby (Macropus rufogriseus)
Vertel iets meer over uw dier
Macropod is een collectieve term voor alle kangoeroe- en wallabysoorten. Het woord Macropod komt uit het Latijn en betekent ‘grote voet’.
De Bennett’s Wallaby komt van oorsprong uit Tasmanië, een gebied met een klimaat vergelijkbaar met dat van Nederland. In de winter valt er zelfs sneeuw in Tasmanië. Ze hebben vaak een bruingrijze vacht met roodachtige nek en schouders, een witte borst en buik. De staart is grijs van boven en wit van onderen. Hun handen en voeten zijn grijs met donkerbruine uiteinden. Ook komen albino’s voor, die te herkennen zijn aan hun rode ogen en volledig witte vacht.
Een mannetje is 71-92 cm hoog, heeft een staartlengte van 70-86 cm en weegt 15-20 kg. Een vrouwtje is 70-83 cm hoog, heeft een staartlengte van 62-77 cm en weegt 11-15 kg. In het wild worden de wallaby’s gemiddeld 6-8 jaar oud. In gevangenschap kunnen ze 10-15 jaar oud worden, met uitzonderingen daargelaten. Wallaby’s worden vaak in groepen gehouden, meestal één mannetje met twee of meer vrouwtjes.
Er moet een stevige omheining worden aangelegd van 180-200 cm hoog. Voor vijf dieren is minimaal 200m2 weiland nodig met schaduwplekken. Daarnaast hebben ze een binnenverblijf nodig, zodat ze droog en beschut kunnen zitten.
Onze wallaby’s voeren we Metazoa kangoeroebrok en Garvo Alphamix Kangoeroe. Naast gras van de weide krijgen ze dagelijks vers water en hooi. Ook worden wilgentakken zeer gewaardeerd. Over het algemeen zijn ze relatief gemakkelijk te houden.
Omdat ik in het verleden baby wallaby’s (joey’s) van anderen heb opgevangen en grootgebracht, heb ik nu een aantal zeer tamme wallaby’s. Deze flessenbaby’s zien mij als hun moeder en blijven voor mij tam. De rest blijft op een paar meter afstand, want het zijn geen knuffeldieren! De mooiste periode is natuurlijk wanneer de jongen net hun kopje uit de buidel steken, een prachtig gezicht. Ik heb een stoel achterin het land staan zodat ik van al dit moois kan genieten.
Vertel over uzelf
Mijn naam is Janke en ik ben van huis uit een dierenliefhebber. Sinds 1991 ben ik door Trienko in aanraking gekomen met het hobbymatig houden van dieren. Eerst hadden we alleen watervogels op ons erf, maar al snel werd de Bennett’s Wallaby toegevoegd aan de collectie, later gevolgd door meer ‘harige’ beestjes. Gelukkig hebben we één hectare grond tot onze beschikking, zodat er voor de dieren goede verblijven konden worden aangelegd.
Doordat ik door omstandigheden een wallaby aan de fles kreeg, krijg je een heel andere band met het dier. Neem bijvoorbeeld Snoopy, die ik kreeg toen ze vier maanden oud was en 433 gram woog. Ze is meer dan een jaar in huis geweest, omdat ik vond dat ze in de winter niet naar buiten kon worden verhuisd. Als je zoveel tijd aan een dier hebt besteed, kun je er geen afstand meer van nemen. We zijn in de gelukkige omstandigheden dat Snoopy nog steeds bij ons is en inmiddels 13 jaar oud is.
Wat zou u tegen mensen willen zeggen die deze diersoort overwegen?
Per 1 juli 2024 is het verboden om met de Bennett’s Wallaby te fokken. Je mag ze nog wel aanschaffen en houden als ze voor die datum zijn geboren.
Indien je overweegt een wallaby aan te schaffen, dan wil ik adviseren om eens bij een andere dierhouder te gaan kijken. Verdiep je in wat het dier nodig heeft en besef dat het elke dag verzorging nodig heeft.
Het is geen knuffeldier voor jou of je kinderen! Laat het aan het dier zelf over of het bij je wil komen om uit de hand te eten. Omdat er vrij weinig bekend is over wallaby’s, heb ik het Wallaby-forum op Facebook opgericht. Daar is allerlei informatie te vinden, bijvoorbeeld over het grootbrengen van flessenbaby’s, de grootte van verblijven en of je dieren wilt ruilen.
Waarom steunt u stichting animalia?
Op 1 juli 2024 is de Huis- en Hobbydierenlijst (positieflijst) voor zoogdieren in werking getreden. Tegen deze positieflijst heb ik ook bezwaar aangetekend.
Stichting Animalia behartigt de belangen van alle dierhouders en heeft een beroepsprocedure gestart tegen deze lijst.
Al sinds 2014 ben ik actief tegen de positieflijst en ben in 2017 mee geweest naar Brussel om de positieflijst op Europees niveau tegen te houden. Hierbij doe ik een oproep aan iedereen die blij is met zijn of haar dieren:
Doneer geld aan Stichting Animalia zodat zij de rechtszaak tegen de positieflijst op 31 juli 2025 goed kunnen voeren! Maar ook voor het maken van huisvestingsregels voor dieren en al die andere zaken waar zij voor staan.
Heeft u ook een bijzonder dier, als hobby of professioneel, dat wij onder de aandacht mogen brengen?
Neem dan contact met ons op via Facebook messenger of email info@stichtinganimalia.nl