Mens en Dier: De Aziatische Watervaraan

Welk dier zien wij hier?

Dit is een melanistische Aziatische watervaraan (Varanus Salvator).

De term “melanistisch” verwijst naar een kleurvariant (Morph) waarbij het dier volledig of grotendeels zwart is – een zeldzame en indrukwekkende mutatie binnen deze soort.

Vertel iets meer over uw dier

De Aziatische watervaraan komt voor in grote delen Azië. Het is een solitair dier dat vaak in de buurt van water leeft – rivieren, moerassen en mangroven zijn hun favoriete plekken. Mijn melanistische exemplaren zijn opvallend rustig en nieuwsgierig. Ondanks hun robuuste uiterlijk zijn het gevoelige dieren die baat hebben bij stabiliteit en vooral ruimte.

Vertel over uzelf

Ik houd en kweek al meer dan twintig jaar reptielen, met een bijzondere passie voor grote hagedissen. Naast deze watervaranen kweek ik ook al jarenlang teju’s (Salvator Merianae en Salvator Rufescens), in verschillende lokaliteiten en kleur mutaties. Watervaranen fascineren mij vanwege hun intelligentie, kracht, en de manier waarop ze zich kunnen aanpassen aan hun omgeving. De melanistische vorm trok mij extra aan. Het zwart maakt dat ze bijna op komodovaranen lijken, zoals sommige klanten wel eens zeggen.

Wat zou u tegen mensen willen zeggen die deze diersoort overwegen?

“Bezint eer gij begint.” Deze dieren vragen een goede voorbereiding en vooral ruimte – zowel fysiek als mentaal. Ze verdienen een leven waarin ze kunnen zwemmen, klimmen, en gedrag vertonen dat past bij het soort. Echter voor de juiste persoon is het houden van een varaan een enorm verrijkende ervaring en iets waar je denk ik nooit spijt van krijgt. Hun karakter is zo geweldig en je krijgt echt een band met het dier wat je voorheen nooit had verwacht. Dit komt echt door hun intelligentie en hun behoefte aan aandacht.

Mijn varanen kijken altijd met nieuwe stagiaires even de kat uit de boom, maar als ze de hen eenmaal kennen en vertrouwen willen ze continu op ze klimmen. Wanneer een stagiaire na afloop van de stageperiode nog eens op bezoek komt herkennen de dieren de stem vaak al verderop in de kwekerij. De varanen zitten meteen voor de ramen te kijken waar ze zijn, dit doen ze echt niet bij elke willekeurige klant.

Waarom steunt u stichting animalia?

Stichting Animalia zet zich in voor onze hobby, vecht tegen de positieflijst en is voor het verantwoord houden van (bijzondere) dieren. Dat sluit perfect aan bij mijn eigen visie. De dieren die ik houd en kweek zullen zeer waarschijnlijk allemaal niet op de lijst staan.

Hiermee zal mijn levenswerk in 1 klap verwoest worden. De lijnen en kennis die ik ontwikkeld heb over de jaren, alles zal voor niks zijn geweest. Ik zou deze dieren niet houden en kweken als het onmogelijk was ze op een goede manier te houden. Deze dieren betekenen de wereld voor mij.

Heeft u ook een social media account?

Quality Reptiles


Heeft u ook een bijzonder dier, als hobby of professioneel, dat wij onder de aandacht mogen brengen?

Neem dan contact met ons op via Facebook messenger of email info@stichtinganimalia.nl