Mens en Dier: De Japanse Liseekhoorn

Welk dier zien wij hier?

De Japanse Liseekhoorn (Sciurus lis)

Vertel iets meer over uw dier

De Japanse liseekhoorn is in het wild inheems in Japan en leeft daar in volgroeide gemengde loof- en dennenbossen. Deze bossen voorzien in hun natuurlijke behoefte aan voedsel, estgelegenheid, rustplekken en opslagplaatsen.

Het klimaat waarin zij voorkomen komt overeen met het Europese klimaat. De winters bevatten natte periodes met temperaturen rond het vriespunt, van 0 tot 10 graden Celsius, en koude periodes met temperaturen onder het vriespunt, van 0 tot -15 graden Celsius. Tussen juni en september is het heet en vochtig tijdens de zomers van Japan.

De Japanse liseekhoorn heeft zich aan zijn klimaat aangepast door in de winter een wintervacht te dragen en deze in de zomer te ruilen voor een kortere zomervacht. Het wisselen van de winter en zomervacht wordt bepaald door de lengte van de dagen en daarbij het dalen of stijgen van de temperatuur. Afhankelijk van hoe streng de winters zijn verblijven de eekhoorns gedurende de winterdagen rustend in hun nestplaatsen, soms met zijn tweeën, en komen alleen naar buiten om te eten en te drinken.

Deze eekhoorn is voor het grootste deel een solitair levend dier waarbij de vrouwtjes vaste territoria hebben en de mannetjes grotere, meer overlappende territoria. De grootte van het territorium wordt mede bepaald door de beschikbaarheid van voedsel. De grootte verschilt ook per seizoen, rond april-juni kan het territorium toenemen en in de winter neemt deze af. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een intensief gebruikt kerngebied waarbij de activiteit in het totale territorium veel lager ligt.

De verdediging van territoria komt het meeste voor tussen dezelfde geslachten. Wanneer een vrouwtje het territorium van een ander vrouwtje betreedt, zal deze haar gebied verdedigen. Een mannetje daarentegen mag het territorium vaak wel doorkruisen en wordt meestal met rust gelaten.

Nu zijn de Japanse liseekhoorns zoals deze in Nederland gehouden worden allang niet meer zoals hun wilde neefjes in Japan. Door de jaren heen hebben zij zich uitstekend aangepast aan het comfortabele leven in onze volières zonder te hoeven concurreren om voedsel, nestgelegenheden of dreiging van gevaar etc. Hun gedrag is hierop aangepast en ook hun uiterlijk is zichtbaar veranderd, wat heeft geleid tot een prachtige diversiteit aan kleuren en tekeningen.

Vertel over uzelf

Vroeger als kind was ik erg hebberig als het ging om dieren, alles met enige exclusiviteit of een hoge aaibaarheidsfactor móest ik hebben. Zo heb ik van vele dieren mogen genieten en voor mogen zorgen. Door de jaren heen hebben ze ook zeker hun concurrentie gehad echter zijn eekhoorns altijd gebleven en geniet ik nu al zo’n 18 jaar van deze prachtige hobby. Voor mij is de Japanse liseekhoorn dan ook de absolute kampioen!

Wat zou u tegen mensen willen zeggen die deze diersoort overwegen?

Bezint eer gij begint (dit heb ik al vroeg van mijn moeder geleerd). Laat je goed informeren en kijk rustig welke soort met zijn eigen specifieke karakter eigenschappen en behoeftes het beste bij jou past.

Deze eekhoorns zijn makkelijk in hun verzorging maar kunnen moeilijk zijn in hun gedrag. Met een Japanse liseekhoorn haal je een echte ‘adhd’er’ in huis (tuin) en zal jij als liefhebber dan ook altijd wat te doen hebben. Deze specifieke soort vraagt om veel verrijking en bezigheidstherapie. Als je aan deze behoeften kunt voldoen is deze prachtige, drukke pluizenbol een ware lust voor het oog en voor het hart.

Je zou het wellicht niet zeggen maar achter die zwarte kraaloogjes zit een sterke persoonlijkheid en veel meer dan je zou denken. Elke eekhoorn heeft zijn eigen karakter en je bouwt er een ware band mee op.

Waarom steunt u stichting animalia?

Wat ik persoonlijk zoek in wetgeving is het kunnen garanderen van dierenwelzijn aangevuld met punten als educatie, soortbehoud en hobby. Dit zie ik in de huidige wetgeving niet gerealiseerd worden en zelfs averechts werken.

Stichting Animalia staat voor het realiseren van deze punten en een stem geven aan een specifieke niche vol waardevolle kennis en ervaring.

Waar vooringenomen standpunten en belangenverstrengeling de blik op de werkelijkheid vertroebelen, brengt Stichting Animalia juist een stroom van correctheid en realisme.

Heeft u ook een social media account?

Nederlandse Eekhoornvereniging


Heeft u ook een bijzonder dier, als hobby of professioneel, dat wij onder de aandacht mogen brengen?

Neem dan contact met ons op via Facebook messenger of email info@stichtinganimalia.nl