Mens en Dier: Het Witstaartstekelvarken

Welk dier zien wij hier?

We zien hier een (Homo sapiens) met de naam Alexander Knoth samen met één van zijn witstaartstekelvarkens (Hystrix indica).

Vertel iets meer over uw dier

De Hystrix indica oftewel het witstaartstekelvarken, is een opvallend knaagdiersoort die bekend staat om zijn stekels en robuuste lichaamsbouw. De totale lengte is circa 70-90 cm groot incl. staart. Gemiddeld wegen deze dieren als ze volwassen zijn tussen de 10-18 kg. Het lichaam is bedekt met stevige stekels, die kunnen variëren in lengte, dikte en kleur. Bij bedreiging kunnen ze deze stekels opzetten en een luidruchtig ritselend geluid maken.

Bij een dreiging keert het stekelvarken zich om en richt de stekels naar het roofdier. Als het gevaar blijft, kan het plotseling achteruit rennen en de stekels in de aanvaller steken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen stekelvarkens hun stekels niet “afschieten”; ze laten de stekels echter los wanneer deze vast komen te zitten in een aanvaller.

De naam “witstaart” in de naam verwijst naar de korte staart met lichtere, witte stekels aan het uiteinde. Ze komen in nature voor in Zuid-Azië en het Midden-Oosten, waaronder in landen zoals India, Pakistan, Nepal, Iran en delen van Israël. Ze bewonen hele verscheidene habitats, van droge woestijngebieden tot bossen en graslanden. Witstaartstekelvarkens zijn schemer en nachtactief, overdag liggen ze liever een beetje te luieren. Ze eten grote hoeveelheden plantaardig voedsel. Ze leven in kleine familiegroepen, onze groep bestaat momenteel uit zeven dieren.

De draagtijd van het witstaartstekelvarken ligt tussen de 90-112 dagen, ze baren 1 tot 3 jongen per worp waarbij 1 en 2 lingen het meest voorkomend zijn. De jongen zijn relatief goed ontwikkeld bij de geboorte, met zachte stekels die snel verharden.

In sommige gebieden worden witstaartstekelvarkens beschouwd als een plaag omdat ze gewassen kunnen beschadigen. Ondanks dit, spelen ze ook een belangrijke rol in hun ecosystemen door bij te dragen aan de verspreiding van zaden.

Vertel over uzelf

Ik ben Alexander Knoth en hou inmiddels 30 jaar exotische zoogdieren van klein tot groot. In 2011 ben ik van het midden van het land verhuisd naar Oost Groningen waar ik een dierenpark wilde gaan opzetten. Dit is gelukt maar door bureaucratisch geneuzel hebben we de deuren in 2020 tijdens de corona periode definitief gesloten. Medio 2022 zijn we op een nieuwe locatie in Bad Nieuweschans onder de naam “Kleindierpark het Hertenkamp” opnieuw begonnen.

De witstaartstekelvarkens hebben we inmiddels een jaar of 8 in de collectie. Daarnaast houden we tal van andere diersoorten.

Wat zou u tegen mensen willen zeggen die deze diersoort zouden overwegen?

Bedenk goed wat je met je laatste euro doet…

Nee, even serieus! Witstaartstekelvarkens zijn echt een aanvulling op je collectie wanneer je de ruimte voor ze hebt. Maar het zijn stevige eters. Laat je goed informeren voor je aan een nieuwe soort begint, praat met andere liefhebbers, ga kijken hoe ze verblijven hebben gebouwd en waarom ze dingen op een bepaalde manier doen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden als je goed luistert naar je mede-hobbyisten.

Waarom steunt u stichting animalia?

Ik zou deze vraag anders willen stellen: Waarom ben je Stichting Animalia begonnen? Om eerlijk te zijn begrijp ik het zelf ook nog steeds niet. In de zomer van 2024 hadden we (Sebastiaan en ik) nooit verwacht dat we nu op dit punt zouden zijn met de stichting.
Ik vind het houden van dieren een grondrecht maar vind ook dat dieren op een goede verantwoorde methode gehouden moeten worden en daar zetten we ons met een heel team vrijwilligers op dagelijkse basis voor in.

Heeft u ook een social media account?

Voor het park hebben we uiteraard een facebook pagina: Kleindierpark het Hertenkamp


Heeft u ook een bijzonder dier, als hobby of professioneel, dat wij onder de aandacht mogen brengen?

Neem dan contact met ons op via Facebook messenger of email info@stichtinganimalia.nl 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *